Посета војног изасланика Белорусије

Следећи досадашње искуство и добре обичаје, делегација Клуба генерала и адмирала Србије, је 10.07. у 11.00 часова у свечаном салону Дома ратника примила у најављену посету војног аташеа Републике Белорусије, пуковника СЕРГЕЈА ЛАВШЧЕКА.
Делегацију Клуба чинили су: председник клуба генерал-мајор др Лука Кастратовић и заменик председника Клуба генерал-мајор Милош Ђошан.
Председник Клуба генерал др Лука Кастратовић, након кратког упознавања госта о активностима Клуба, изразио је намеру да се у наредном периоду сарадња интензивира.
Генерал Ђошан је истакао да српски народ памти и високо цени долазак председника Александра Лукашенка у нашу земљу априла 1999. године у току НАТО агресије. Био је то подвиг који не смемо никада заборавити. Тим поводом, генерал Ђошан је братском белоруском народу поклонио књигу Курир са Свете горе, у којој је описан тренутак доласка председника Александра Лукашенка и светих отаца са Свете Горе. Утицај њиховог доласка на борбени морал бораца и српског народа на Косову и Метохији био је немерљив. Они су били једина „браћа у свијету, да пожале кан да би помогли,“ за којим је, у једно слично време, вапио велики Његош.С тим у вези, чланови Клуба су са негодовањем примили вест о увођењу санкција братском белоруском народу од стране пучистичке власти након 5.октобра 2000. године.
Говорећи о Клубу генерала и адмирала, као стручној, ванстраначкој и непрофитној организацији, која ради на подизању свести нашег народа у области одбране земље, изнета је наша отвореност за сарадњу са свима који подржавају нашу борбу за Косово и Метохију и који нису учествовали у агресији на нашу земљу 1999. године.
Уважени гост, пуковник Сергеј Лавшчек је пренео поздраве братског народа Белорусије и изразио жељу за наставак и унапређење досадашњих односа, оличених у обележавању важних датума из Великог отаџбинског рата, што је за њих веома важно.
На крају кратког и срдачног разговора извршена је размена пригодних поклона.

МЂ