СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

 

 

У част обележавања дана формирања Клуба генерала и адмирала Србије и поводом подсећања на остварене резултате у раду Клуба у току прве половине 2018.године, 13.06.2018. у Дому Војске Србије одржана је свечана седница Клуба.

Седници Клуба је присуствовао велики број чланова Клуба, као и представници организација и удружења са којима Клуб сарађује, међу којима су били Председник Београдског форума Живадин Јовановић, Председник Друштва Српских домаћина проф. др Миладин Шеварлић и други.

Свечаној седници Клуба присуствовали су и многобројни гости, међу којима и Министар одбране Србије Александар Вулин, изасланик Начелника ГШ ВС бригадни генерал Дејан Јанковић, као и представници других организационих јединица МО и ВС. Свечаној седници је присуствовао и изасланик одбране Руске Федерације пуковник Андреј Собакин.

На Свечаној седници Скупштине уручена су признања и то ПОВЕЉА почасног члана Клуба  господину проф. др Момиру Булатовићу, бившем Председнику Савезне владе СРЈ, и господину Живадину Јовановићу, бившем министру спољних послова СРЈ и Председнику БФ за свет равноправних.

Додељене су Медаље Српских генерала, као највише признање Клуба генерала и адмирала Србије и то Министру одбране Александру Вулину, члановима Клуба: Миломиру Миладиновићу, Миловану Берберском, Милану Даљевићу, Симу Папићу, Радовану Васиљевићу, Вукајилу Чађеновићу, Мирославу Фуилиповићу и Томиславу Младеновићу.

Клуб је уручио и захванице појединим организацијама са којима остварује добру сарадњу.

У име награђених захвалио се господин Живаднин Јовановић. Министар одбране Александар Вулин је поздравио скуп и у свом излагању уз речи захвалности истакао: „Признање вреди онолико колико вреди онај који га додељује, а када је из Ваших руку  онда долази од људи који су створили, који су чинили и бранили, а који су и данас у строју одбране земље јер  су томе посветили цео живот. Признање долази од људи који су од наше војске у најтежим временима направили  име за углед. Са искреним поносом и задовољством сваки пут се сретнем са вама, јер сваки пут одем богатији за знање и  иск уство, за оно што је неопходно  и овој генерацији и овој војсци“.

У име Клуба излагање је поднео Председник Скупштине Клуба генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, подсећајући присутне на резултате које је Клуб оставрио у првој половини 2018.године:“ Ово јe као што је већ речено свечана седница Скупштине нашег Клуба, поводом обележавања годишњице оснивања Клуба, на којој треба афирмативно да укажемо на постигнуте резултате од нашег последњег скупа.

Ни данас не могу а да не истакнем високе интелектуалне способности Клуба које   се огледају у јединству теорије односно науке и праксе односно командовања његових чланова на дужностима на којима су били. Нема удружења чији су чланови обављали тако сложене задатке током службовања широм наше земље и да боље познају ситуацију на терену. Радећи у местима широм Србије упознали смо проблеме са којима се сусрећу грађани, сарађивали смо са носиоцима власти без обзира на  њихову верску националну или политичку опредељеност, радили смо свој посао и били радо виђени у тим срединама. Такви смо и данас без дужности, али и даље блиски послу којим смо се бавили односно нашој Војсци.

Данас Клуб чине даровити генерали, адмирали и официри – пуковници који су били на генералским дужностима. Веома добро разумеју темеље војне науке а још више темеље војне струке. Војна наука и струка сувећини цивила далека делатност, крајња тачка недокучивости бескрајном пољу стварности оружане борбе.

Војна наука може да се научи  али војна струка много теже. Наука је сазнатљива, војна струка није.  Сваки рат као оружани сукоб је другачији. У њему  много тога је непознаница. О ономе шта се дешава у оружаној борби и рату,  над оним што се прогнозира, предност се даје познавању, својих људи и струке. Струка тражи чистразум  – господара сваког генерала и адмирала.  У Клубу је много науке и струке. Зато се и могао реализовати тежишни задатак.

Даме и господо,

Тежишни задатак којим се бавимо је израда Студије “ВојскаЈугославије у одбрамбеном рату 1999.године“ у чијем раду учествују осам генерал-пуковника, десет генерал-потпуковника, десет генерал-мајора, један контраадмирал, двапуковника и један капетан бојног брода од којих су, три команданта стратегијских групација, пет помоћника СМО и НГШ, десет начелника сектора и управа СМО и ГШ, један командант корпуса, један заменик ШНО, два помоћника команданата сратегијских групација, један председник врховног војногсуда, један заменик начелника клинике ВМА, три команданта бригаде, 27 генералштабних официра и од свих наведених, њих 10 су доктори наука а четири су магистри.

Оваквим саставом кроз јединство теорије и праксе желимо да прикажемо истину о догађајима из не тако давне прошлости због света ,због нас али највише да оставимо капитално дело нашим потомцима.

У обавези смо да исту завршимо и прикажемо је на сајму књига октобра месеца у Београду. Обавештавам вас да смо текст студије предали на лекторисање.

 

Пореднаведеног

 

  • остварили смо добру сарадњу са другим нама блиским организацијама и удружењима; БФ Друштво српских домаћина, СУБНОР, резервне старешине, Друштво за неговање традиција 1912 – 1920, породица и поштовалаца, Удружење породица палих бораца у ратовима 1990.

  • покренули смо иницијативу у медијима о служењу војног рока, цивилној одбрани, опремању војске, члан Клуба генерал-мајор Петковић Слободан активно учествује у доказивању негативних последица употребе осиромашеног уранијума током агресије;

 

  • наши чланови су учествовали у расправи на тему Унутрашњи дијалог о КиМ и организовали такву расправуса БФ; на коме смо саопштили наше ставове;

 

  • дали смо пун допринос у обличавању Нацрта Стратегије националне безбедности учествујући на стручној расправи која је одржана у организацији МО односно носиоца израде стратегије;

 

  • радимо на обезбеђењу ветеранских униформи као и додели  медаља за учешће у борбеним дејствима деведесетихгодина поводом 20. годишњице агресије;

 

  • Обилазимо јединице и установе војске интересујући се за услове и начин рада обзиром на професионализацију војника када су касарне после радног времена празне;

 

  • Учествујемо у обележавању значајних датума из историје Србије –ослобођење Београда, пробој Сремског фронта, палим пилотима, дан победе, годишњица смрти генерала Величковића као и годишњицу агресије када смо БФ донели апел за мир у светру, и мораторијум на заједничке вежбе са НАТО-м 2019. године и доставили надлежним државним органима;

 

  • остварујемо добру међународну сарадњу (делегацијаКлуба је учествовала у раду Скупштине старешина Бугарске када нас је поздравио председник Бугарске Радев), а очекујемо и скупштину МКК поводом 100 година од завршетка Првог светаског рата;

 

  • посвећујемо пажњу старијим члановима посећујући их. Делегиција Клуба посетила је генерала Павковића и генерала Милетића у Финској;

   .   успоставили смо добру сарадњу са државним органима пре свега са                         Министарством одбране и министром господином Вулином и министарством за             рад, запошљавање и социјалну политику господином Ђорђевићем као са ГШ               ВС и Начелником генералом Диковићем и Управом за традиције, стандард и                 ветерана са пуковником Ристићем: Редовно нас позивају на активности у                     њиховој организацији и са уважавањем прихватају;

 

  • Клуб је препознатљив код грађана и носилаца власти и имамо позиве за гостовање и одржавање наших активности и у унутрашњоости-Јагодини, Ваљеву, Пожартевцу, Нишу, Новом Саду што ћемо у наредном периоду и учинити;

 

  • Више пута см имали састанке са МО, МРЗСП, НГШ и њиховим сарадницима са којима имамо висок степен сагласности кад је војска и безбедност земље у питању;

 

Рекао сам да не ћемо данас о проблемима али морам да истакнем да нисмо формирали подружницу у НовомСаду, да нам нису сви генерали чланови Клуба и да нам се не одазивају сви на неке од активности које спроводимо па нам то у наредном периду мора бити један од тежишних задатака.

 

Поштована господо,

 

Дозволите да на крају кажем неколико реченица о нама и нашем Клубу.

 

Ми, као генерали и адмирали, представљамо све српске војсковође који су се вековима јуначки и херојски борили, без остатка и устезања. Били смо, а и данас смо, официри и респектован ресурс Србије и својим понашањем и достојанством показујемо своје вредности које су вечне, стварне, неуништиве и примерене славној традицији српских војсковођа. Ми смо  људи који смо у својој војничкој каријери много тога поднели и истрпели. Али има нешто што нас издваја од других професија, то је достојанство. То је нешто што има невидљиву границу која се не може условити нити положајем, ни претњом, ни новцем. Ми смо стратези и ствараоци, носиоци моћи и духа наше војске. Зато се и понашамо достојанствено, а то значи да се односимо према себи са посебним самоуважавањем – чашћу своје војске и генералског кора, а према другима са поштовањем.

 

Били смо сабрани официри, мислили храбро и целовито, са осећајем националне одговорности. Били смо умни знанци система одбране  и  опредељења војске и државе.

 

Многобројне противречности савременог света и друштва у очувању слободе и мира било је немогуће превазићи без нас и нашег саможртвовања. Показали смо да Војска није луксуз, и да њена сврха није употреба силе, већ претња силом. Доказали смо да је Војска мотор научног прогреса, велики потрошач, васпитач младих и носилац испитивања људских могућности, стуб система одбране и јединствена сила државе и народа. Показали смо одговорност у тешким временима, данима људске катаклизме. Поступали смо на основу чињеница, чврстих доказа, сурове реалности времена, простора и ресурса, тако да смо ушли у историју.

 

И сада када смо у пензији, не престајемо да будемо активни, нити нам је престао радни век. За нас, као умне и часне људе са највишим чиновима у Војсци, не постоји одмор, не постоји старост. И даље је наше понашање ново огледало живота и здравог духа, а Клуб генерала и адмирала постао је наш Храм у коме наш живот меримо по духовним мерилима а не по физичким способностима, по достојанству а не по старости.  Не дозвољавамо да године спречи наше одушевљење и ватреност, и нисмо очајни због старости већ смо и даље младог духа, прави војни мудраци, са новим идејама или које нисмо могли у току каријере да реализујемо. Наш Клуб треба да буде наше окупљање, наше ново духовно усавршавање, без личних сујета и сукоба било каквих интереса. Он мора бити елемент поштовања, стожер хармоније и јединства. А то можемо постићи нашом активношћу и борбеношћу, сопственом савешћу и професионалном одговорношћу сваког од нас.

 

Поштоване колеге.

 

Састанци ИО су отворени и јвни за све чланове Клуба. Свако од Вас може да одвоји пар сати понедељком од 10,00 сати и да својим присуством види шта ИО ради али и да да нове идеје за унапређење рада и ИО и Клуба у целини.

Задовољни смо постигнутим али обзиром на способност којим Клуб располаже можемо и више.

 

Хвала на пажњи.

 

Београд, 13. јуна. 2018.       г.                                    генерал-потпуковник

                                                                             Миломир Миладиновић