СТОЖЕР ХАРМОНИЈЕ И ЈЕДИНСТВА

 

 

Свечана седница Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је данас у Старом двору у Београду. Уз присуство великог броја чланова клуба и гостију, извршена је анализа рада Клуба у протеклом периоду. Одата су признања заслужнима. Поздрављајући присутне, председник Клуба генерал Миладиновић је посебно нагласио, “ Клуб адмирала је постао наш храм у коме живот меримо по духовним мерилима, а не по физичким способностима, по елану а не по старости.  Наш Клуб треба да буде место нашег окупљања нашег новог духовног усавршавања, без личних сујета и сукоба и било каквих интереса. Клуб мора бити елемент поштовања, стожер хармоније и јединства што он и јесте“.

 

Свечана седница Клуба генерала и адмирала Србије, окупила је велики број његових чланова, поштоваоца њиховог рада и дела, представнике Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, изасланика одбране Руске федерације,  представнике СУБНОР-а и града Београда, као и представнике бројних удружења и других организација, образовних и других установа са којима Клуб сарађује.

Свечану седницу је отворио председник Скупштине клуба генерала и адмирала Србије, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић:

“ Поштоване колеге, драги гости даме и господо,

Поздрављам вас у име чланова нашег Клуба и свима желим успешан рад, а гостима да се пријатно осећају.

Ова свечана седница Скупштине нашег Клуба има за циљ да извршимо анализу рада од изборне скупштине до данас, да се упознамо са предстојећим задацима и да појединцима доделимо признања за досадашњи рад у Клубу.

Како је и сам назив нашег скупа „свечана седница“, желео би да и ток скупштине буде у том тону.

Активност клуба односно његових изабраних органа одвијао се по следећем:

Разговори – МО,НГШ, НВМА, Командант ГАРДЕ,изасланик РФ председник државне думе РФ.

Обележавање – Дан ветерана, Дан отаџбинског рата, Пробој сремског фронта, Дан РС, Дан РВПВО, „Меморијал Љубиша Стијимировић“, помен пилотима браниоцима Београда 1941. Године.

Пријеми – амбасада РФ, Дан државности, Дан ВС, дан РС и дан ВРС.

Припреме за штампање књиге Војска СРЈ у одбрани од агресије НАТО 1999. године, студија Хероји Јадранског мора

Припремили смо и доставили свим надлежним захтев за ревизију пресуде Хашког суда и помоћ на суђењу генералу Ђукићу.

Организовали смо скуп поводом годишњице агресије НАТО на нашу земљу.

Одавање почасти преминулим колегама

Учешће у раду 5.скупштине МКК

Признање за 2014 – Генерал Пантелић почасни потпредседник  МКК,  добитник Грамате украинског удружења официра, медаља официрске солидарности. Опште поштовање наше делегације и уважавање колега Пантелића и Шкорића за допринос раду МКК и изради меморандума.

Поштоване колеге,

У нашем удружењу је огроман потенцијал који проистиче из година нашег школовања, што нема ни једно друго удружење, из бројних мр и др титула, чији су носиоци  дали велики број стручних радова и саопштења из различитих области и који су од користи  не само за Клуб већ и за војску па и државу у целини. Посебно је од користи наше животно искуство у раду са људима, управљању сложеном техником, добром познавању наше друштвене стварности јер смо службовали у свим деловима наше отаџбине.

Због наведеног би желео да кажем нешто и о нама.

Ми као генерали и адмирали представљамо све српске војсковође који су се вековима херојски борили без остатка и устезања и који и данас служе као узор нашем народу. Били смо, а и данас смо, респективан ресурс Србије, који својим достојанством показује своје вредности примерене славној традицији српских војсковођа. Оно што нас издваја од других професија је достојанство, које се неможе условити ни положајем, ни претњом ни новцем. Ми смо ствараоци и носиоци моћи и духа наше војске. Зато се и понашамо достојанствено, а то значи да се према себи односимо са посебним самоуважавањем, а према другим са поштовањем.

Многобројне противуречности савременог света и друштва у очувању слободе и мира било је немогуће превазићи без нас. Показали смо да војска није луксуз и да њена сврха није употреба силе већ да је фактор стабилности и одвраћања. Доказали смо да је је војска мотор научног прогреса, економски потрошач, васпитач младих, стуб система одбране и јединствена сила државе и народа.

И сада као пензионери не престајемо да будемо активни нити нам је престао радни век. За нас часне људе са највишим чиновима у војсци не постоји одмор, не постоји старост. Клуб адмирала је постао наш храм у коме живот меримо по духовним мерилима а не по физичким способностима, по елану а не по старости. Не дозвољавамо да године спрече наше одушевљење и ватреност и нисмо очајни због достигнутих година већ смо и даље младог духа, прави мудраци са новим идејама које можда нисмо могли  у току каријере да реализујемо.

Наш Клуб треба да буде наше окупљање наше ново духовно усавршавање без личних сујета и сукоба и било каквих интереса. Клуб мора бити елемент поштовања, стожер хармоније и јединства што он и јесте.

То постижемо нашом непрестаном активношћу,борбеношћу савешћу и професионалном одговорношћу сваког од нас.

Захвални смо свим удружењима са којима сарађујемо чији су представници овде присутни, са којима имамо потпуно разумевање и често заједничке наступе и давање саопштења од интереса за државу. Сарадња са њима потпуњује и оплемењује наш рад на чему смо им захвални. Отврени смо за сарадњу и са дргим удржењима. Хвала на пажњи“.

Присутне је у име града Београда поздравио  пожелео им успешан рад, Андреј Младеновић, заменик градоначелника главног града Србије, посебно истакнувши да Београд има изванредну сарадњу са Војском Србије и сви њеним организационим јединицама.

 

 

 

 

 

 

На овој свечаности је прочитан и Указ о додели признања и захвалница, а потом су одличја и уручена добитницима, а то су:

За лични допринос неговању слободарских традиција и пријатељства међу народима, у славу и част српских ратника 1914 – 1918. године, поводом 100  година Првог светког рата,  додељује се:

СПОМЕН МЕДАЉУ СРПСКИХ РАТНИКА

СПАСОЈУ СМИЉАНИЋУ, генерал-пуковнику у пензији;

  Највише признање Клуба генерала и адмирала Србије за изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба у земљи и иностранству, додељује се:

МЕДАЉА СРПСКИХ ГЕНЕРАЛА

 

  1. АНДРЕЈУ КИНДЈАКОВУ, пуковнику изасланку одбране РФ;
  2. ДОБРИВОЈУ ВЕЉКОВИЋУ, бригадном-генаралу у пензији;
  3. САВИ СОКАНОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  4. ВИДОЈУ ЖИВКОВИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  5. Др ВИНКУ ПАНДУРЕВИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  6. Др ТОДОРУ ПЕТКОВИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  7. ВЛАДИМИРУ ЛАЗАРЕВИЋУ, генерал-пуковнику у пензији;
  8. Др РАДОВАНУ РАДИНОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  9. ВЛАДИМИРУ БРДАРУ, генерал-мајору у пензији;
  10. МИОДРАГУ СИМИЋУ, генерал-пуковнику у пензији;
  11. БОЖИДАРУ БОЖОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  12. БРАНИСЛАВУ ДАШИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  13. МИЛАНУ СТАНИМИРОВИЋУ, генерал-мајору у пензији;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   За изванредну сарадњу и значајан допринос афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије, додељује се

 

З А Х В А Л Н И Ц А

  1. АНДРЕЈУ МЛАДЕНОВИЋУ, заменику градоначелнка града Београда;
  2. СУБНОР, Неготин;
  3. МИЛОМИРУ ЂУРОВИЋУ, члан градске управе града Београда;
  4. Др ВИДОЈУ ПАНТЕЛИЋУ, генерал-пуковнику у пензији;
  5. БОШКУ АНТИЋУ, контра-адмиралу у пензији;
  6. ЗЛАТОЈУ ТЕРЗИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  7. ДУШАНУ ВОЈВОДИЋУ, генерал-мајору у резерви;
  8. Мр ПЕТРУ ШКРБИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  9. ПЕТРУ ЧОРНАКОВУ, генерал-мајору у пензији;
  10. СЛОБОДАНУ ТАДИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  11. Др ВЛАДИМИРУ ПЕЈАКУ, генерал-мајору у пензији;
  12. МИОДРАГУ ПАНИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  13. ЖАРКУ ЛАЗАРЕВИЋУ, бригадном-генералу у пензији;
  14. МИЛАНУ ЂАКОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији;
  15. Др МИХАИЛУ ЗОГОВИЋУ, пуковнику из МО Владе Србије;
  16. ЗОРАНУ БОБАРУ, потпуковнику, из МО Владе Србије;
  17. ЗВОНИМУРУ ПЕШИЋУ, пуковнику у пензији;
  18. СИМИ БАЈИЋУ, техничком секретару Клуба;

 

         У име награђених се Клубу захвалио доајен међу генералима,  86-то годишњи генерал-мајор у пензији Владимир Брдар!