У Београду одржана годишња скупштина Клуба генерала и адмирала Србије

Седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије одржана је 29. октобра у свечаној сали Дома Војске Србије – Браће Југовића 19, у Београду. Том приликом поднет је извештај о раду током минулих дванаест месеци, затим извештаји председника Надзорног одбора, Статутарне комисије и Суда части, разматрани су и усвојени предлози за измену и допуну Статута, усвојен нови амблем Клуба и додељена признања Клуба за 2014.годину.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИзвештај о раду између две скупштине поднео је председник клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник у пензији Видоје Пантелић. Већ на почетку нагласио је да су сви органи Клуба  радили у складу са Статутом клуба и усвојеним Програмом рада за ову годину. Рад органа Скупштине битно је олакшан, а услови рада су значајно побољшани након усељења у Дом ВС. Седнице Извршног одбора се, после усељења у Дом ВС,  одржавају сваког понедељка од 10  часова, по указаној потреби и чешће, а седнице секција у одређене дане у недељи.

-Користим прилику да се још једном у име Скупштине Клуба захвалим Министарству одбране за доделу простора, а председнику СУБНОР-а, нашем почасном члану, професору др Миодрагу Зечевићу за помоћ коју су нам пружили у њиховим просторијама у протеклом седмогодишњем периоду за рад клуба, казао је Пантелић

Програм рада Клуба у 2014. години обухватао је 19 комплексних задатака, на основу чега су операционализовани годишњи План рада Извршног одбора Клуба од 76 задатака и подружнице у Нишу.

Раније успостављена добра сарадња са Министарством одбране, и Војском Србије, како је оценио председник Клуба, у овом периоду била је још боља и садржајнија.

Посета војним установама и јединицама обављена је према плану. За реализацију је остала још посета РФ до краја године.

-Настављена је плодна и корисна сарадња са блиским Удружењима у земљи, на првом месту са СУБНОР Србије и Удружењем војних пензионера Србије, где смо колективни чланови, и понајвише са Београдским форумом за свет равноправних, а затим Удружењем добровољаца од 1912. до 1918., Савезом потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Удружењем мирнодопских и ратних војних инвалида, Савезом резервних војних старешина Србије и Удружењем ,,Милутин Миланковић“.

Посебно истичем новоуспостављену сарадњу са Факултетом безбедности из Београда, о чему смо потписали протокол. Клуб је са Факултетом био суиздавач и промотер књиге Саве Грујића „Војна организација Србије“, за коју је поговор написао наш члан – професор др Бранко Крга, рекао је Пантелић

Карактеристично за овај период је и успостављање непосредне сарадње са неким државним органима, а посебно са Кабинетом председника Републике са генералом Милорадом Симић на челу и  Управом Граничне полиције коју је водио генерал Ненад Бановић. Настављена је сарадња са Министарством за рад и социјална питања у областима традиције и обнављања споменика ,,Вечна ватра“ на Ушћу.

-Посебно желим да истакнем да је у овој години настављено учвршћивање сарадње са међународним субјектима, партнерима Клуба. Ове године у јануару у Београду је потписан протокол о сарадњи са Клубом генерала Словачке. Збирно, Клуб је успоставио сарадњу са седам удружења: Међународним консултативним комитетом организација официра у пензији и резерви, који чине 28 ветеранских официрских организација, Удружењем „Војници против рата“ из Чешке, Удружењем пензионисаних официра и подофицира Бугарске“, „Удружењем ветерана војске и безбедности Македоније“. Удружењем војних пензионера Црне Горе“, Борачком организацијом Републике Српске“, и Клубом генерала Словачке, истакао је Пантелић.

Делегација Клуба, на позив МКК, присуствовала је на више манифестација, три у Москви и једној у Словачкој. Уследио је и позив у Друштвену комору Руске Думе на обележавање Дана заштитника отаџбине, где се, испред иностраних гостију председник Клуба обратио међународном скупу и после тога дао интервју Руској ТВ о Клубу и његовој мисији. На позив Клуба генерала Словачке четворочлана делегација Клуба присуствовала је обележавању 70-годишњице антифашистичког устанка Словачке у граду Бањска Бистрица..

-У току катастрофалних поплава у мају ове године одмах смо надлежнима за одбрану ставили све наше људске ресурсе али, на жалост, интереса за наше ангажовање није било. Организовали смо прикупљање новчане помоћи од чланства и уплатили на државни рачун 406.250 динара помоћи. Поред тога 16 чланова је уплату обавило у систему УВП. Помоћ је пружило 163, члана, односно 71 одсто чланства.

Од 23 до 25 марта, заједно са Београдским форумом за свет равноправних, СУБНОР Србије и удружењем Српских домаћина организовали смо  обележавање 15. годишњице од агресије НАТО-а на СРЈ. Организован је импозантан међународни скуп у Сава Центру са око 500 гостију из иностранства и положени венци на спомен обележја. Тема скупа је била: ,,Глобални мир против глобалног интервенционизма и империјализма“. У излагањима са темом о улози ВЈ у одбрани од агресије је наступио адмирал Бошко Антић, а  са темом глобалних светских збивања почасни члан Клуба генерал Леонид Леонидович Ивашов.

Клуб је припремио запажену изложбу фото докумената у вези са агресијом са 78 прилога, коју планирамо да преточимо у штампани фото каталог у следећој години. Ова изложба је, осим у Сава центру,  била приказана у више градова Србије и Црне Горе. На маргинама скупа организовали смо заједнички састанак, размену мишљења и дружење са страним генералима и адмиралима, учесницима скупа.

Поводом 15-одишњице одржан је Округли сто на тему „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО-а 1999. године“ и одштампан је Зборник радова као четврти том Зборника, којим смо заокружили ову тематику. Планирамо да на основу ових материјала, књига наших чланова са тематиком из ове области, материјала са заједничких скупова са београдских факултета, и постојеће домаће и стране литературе покренемо израду студије по овој теми, са роком реализације од пет година, казао је генерал Пантелић.

Од 23. До 26. априла у организацији Клуба и Међународног консултативног комитета у Београду је одржана Међународна научна конференција са темом „Први светски рат, узроци, последице, поуке и садашњост“. Клуб је био домаћин представницима официрских и ветеранских организација из 19 земаља света. За скуп је пријављено 15 излагача, 14 научника, од тога 4 академика и 10 професора, из 8 земаља, (Бугарска, Мађарска, Македонија, Руска Федерација, Србија, Република Српска, Словачка, и Црна Гора ), и један писац, аутор бестселера „Велики Рат“ из Србије. укупно са дискутантима наступило је 25 учесника скупа. Сада секција за политику одбране учествује у припреми зборника са тог скупа. Захвални смо академицима САНУ на помоћи и сугестијама у избору тема и референата из земње и окружења.

У оквиру овог сусрета мешовита делегација чланова Клуба и страних учесника, (предвођена председником МКК господином Александром Каншином и вршиоцем дужности председника Скупштине  Клуба генералом Видојем Пантелићем) уручила је највише признање МКК, Орден витеза и Медаљу Српског ратника   Председнику РС Господину Томиславу Николићу. Учесници конференције су полагањем венаца и цвећа одали пошту учесницима Првог светског рата на споменику Незнаног јунака.

За ову прилику, уз финансијску помоћ МКК, урађена је пригодна медаља Српског ратника, која је додељена поводом конференције учесницима и осталим који су се посебно ангажовали у њеном одржавању.

Чланови органа Скупштине су учествовали на скуповима  посвећеним стотој годишњици Првог светског рата у организацији МО, БФ, САНУ и ВМА као гости.

Клуб је са Факултетом безбедности био са издавач и промотер књиге Саве Грујића „Војна организација Србије“.

Сајт Клуба је од јануара редовно ажуран активностима од интереса за чланство и јавност. Наставиће се са осавремењивањем садржаја сајта да би га учинили интересантнијим. Повећан је број посета сајта, али и хакерских напада, тако да је у појединим тренуцима долазило до његовог падања, што је отклоњено применом одређених мера.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Клуб је све активности финансирао искључиво средствима из чланарине, и од донације. Посебно истичем значајну помоћ од стране МО и ВС приликом одржавања Међународне научне конференције о Првом СР пружањем логистичке и друге подршке, (сала, капацитети Медија центра „Одбрана“, саобраћајна подршка и друго), нагласио је Пантелић.

Скупу су се обратили и гости: у име Удружења војних пензионера Србије председник Управног одбора УВП генерал-пуковник Божидар Бабић, председник СУБНОР-а Србије др Миодраг Зечевић, председник Београдког форума за свет равноправних Живадин Јовановић, председник Удружења породица палих бораца Саво Пауновић и други.

Генерали су током расправе захтевали да размотре решења у сету закона о одбрани и војсци, сматрајући то својом дужношћу и обавезом да помогну плађим колегама. Усвојени су поднети извештаји и предложене измене Статута. Донета је одлука о признањима и новом амблему Клуба.

Усвојен је Програм рада Клуба за 2015. годину. Једногласно је усвојена одлука да се руски генерал Виктор Заварзин прогласи почасним чланом Клуба. Реч је о човеку који је био на челу руске јединице која је 1999. године прва ушла на простор Косова и Метохије.

По завршетку седнице Скупштине, члановима Клуба, подељена је четврта књига Зборника ,,Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО-а 1999.године,“ која садржи реферате са округлог стола одржаног 11. децембра 2013. године.

 

 

ПРИЗНАЊА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

 

На основу члана 8, 22 и 26 Статута Клуба генерала и адмирала Србије Извршни одбор је предложио и председник  Скупштине одлучио да се за изванредну сарадњу и допринос обележавању 100 годишњице Првог светског рата доделе :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

СПОМЕН МЕДАЉЕ СРПСКИХ РАТНИКА 1914-1918

Сто година од Великог рата

  1. БРАТИСЛАВУ ГАШИЋУ, министру одбране Републике Србије;
  2. генерал-потпуковнику ЈОВИЦИ ДРАГАНИЋУ,  заменику начелника Генералштаба Војске Србије;
  3. генерал-мајору МИЛОСАВУ СИМОВИЋУ, заменику команданта Копнее војске Војске Србије;
  4. генерал-мајору ВЛАДИМИРУ ПЕЈАКУ;
  5. бригадном генералу СИНИШИ РАДОВИЋУ, начелнику кабинета министра одбране;
  6. пуковнику у пензији ЗОРАНУ МРЂЕНОВИЋУ, диригенту;
  7. ДРАГАНУ ПАНТЕЛИЋУ, пријатељу Клуба;
  8. проф.др ДУШАНУ БАТАКОВИЋУ;
  9. пуковнику ПЕТРУ БОШКОВИЋУ, начелнику Управе Министарства одбране за односе са јавношћу;

ЗАХВАЛНИЦЕ

за сарадњу и афирмацију Клуба у земљи и иностранству:

  1. ДУШИЦИ БОЈИЋ,  Директору Историјског архива Србије;
  2. АЛЕКСАНДРУ ГАТАЛИЦИ, књижевнику,аутору најчитанијег српког романа о Првом светском рату;
  3. генерал-мајору БОЖИДАРУ ЂОКИЋУ;
  4. генерал-мајору БОРИСЛАВУ ЂУКИЋУ;
  5. генерал-мајору СЛОБОДАНУ ЂОРЂЕВИЋУ;
  6. генерал-мајору МИЛАНУ МРДАКОВИЋУ;
  7. генерал-мајору ДУШАНУ ЖУНИЋУ;
  8. БРАНИМИРУ  ВАЛКОВИЋУ, Графичком дизајнеру на Факултету безбедностi;
  9. ДУШАНУ ГЛИШИЋУ, Уреднику магазина „Одбрана“;
  10. РАДЕНКУ МУТАВЏИЋУ, Главном и одговорном уреднику магазина „Одбрана“;
  11. МИЛЕНУ ЧУЉИЋУ, Академском сликару,аутору чија изложба о агресији Нато„Да се не      заборави“ обилази свет.;
  12. ФАКУЛТЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ;
  13. ВОЈНОМ МУЗЕЈУ Београд;
  14. ДУШАНКИ МАРИЧИЋ , кустосу Војног музеја;
  15. ГАЛЕРИЈИ НАИВНЕ УМЕТНОСТИ КОВАЧИЦА;
  16. СКУПШТИНИ ОПШТИНЕ Ковачица;
  17. РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ  НИШ;
  18. УПРАВИ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ;
  19. ШТАМПАРИЈИ XXL  МАРКЕТИНГ д.о.о.
  20. МАГАЗИНУ „ ОДБРАНА“;
  21. ОДСЕКУ ЗА ГРАФИЧКУ ДЕЛАТНОСТ МАГАЗИНА „ОДБРАНА“

 

Посебне ЗАХВАЛНИЦЕ за организацију Међународне научне конференције

о Првом светском рату одржане у Београду од 23 до 26 априла 2014. године,

додељују се:

 

  1. пуковнику ГОРАНУ АЋИМОВИЋУ;
  2. пуковнику ЉУБИНКУ КНЕЖЕВИЋУ;
  3. пуковнику РАДОШУ ШАКИЋУ;